plante decorative Tulcea

Plante ornamentale gradina Tulcea

plante decorative Tulcea reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre plante decorative Tulcea: Plante ornamentale gradina Tulcea.

Diversitatea plantelor este remarcabila; plantele sunt raspandite pe toata suprafata globului atat pe pamant, cat si in apa. In parcuri si gradina se cultiva plantele ornamentale pentru frumusetea lor si coloritul florilor si pentru mirosul acestora.

In evolutia artei florale, peisagere, artistii si-au pus mereu probleme noi, au cautat forme noi, au aclimatizat diferite plante, au imbogatit cu elemente variate compozitia gradinilor, contribuind la progresul arhitecturii peisagere.

In spatii neadapostite se cultiva plantele anuale si bienale folosite pentru decor in parcuri si gradini ( Ageratum, Antirrhinum, Petunia, Salvia, Viola, Tagetes, Zinnia ).

In spatii adapostite se cultiva plantele mai pretentioase la caldura, majoritatea specii care provin din zona tropicala si ecuatoriala si care, in conditiile climatului temperat, nu pot vegeta afara. Se cultiva exclusiv in sera orhideele, specii de palmieri, ferigi, unele aracee.

In sere se produc unele plante subtropicale folosite pentru decor interior in timpul iernii sau primavara, cum sunt: Cyclamen, Cineraria, Calceolaria, Dianthus, Gerbera.

Pentru a obtine flori in timpul iernii, pot fi cultivate specii originare din regiunile temperate care cresc obisnuit in camp (Lilium sp., Rhododendron etc.).

Plante folosite pentru decor in spatii verzi – parcuri, gradini, scuaruri, sosele etc. Acestea pot fi amplasate in cadrul ansamblului in diferite moduri:

In platbande, rabate, borduri – suprafete de tere de forma unor
benzi de latimi diferite, obisnuit dreptunghiulare, dar si curbe pe
care se cultiva plante de aceeasi talie si culoare sau specii
diferite : Petunia, Salvia, Tagetes, Begonia, Ageratum, Verbena,
Phlox, Iris, Viola.

Pete de culori – sau plantatii dintr-o singura specie ocupand
suprafete de teren neregulate, amplasate pe o peluza. Se preteaza
la acest mod de amenajare plante anuale, bienale si perene cum
sunt: Tagetes, Salvia, Viola, Dahlia, Iris.

Mozaicuri sau covoare – elemente decorative realizate din plante
cu aceeasi talie si perioada de inflorire sau decorative numai prin
frunze, aranjate dupa un desen in care plantele se combina dupa
culoarea frunzelor si a florilor: Ageratum, Alternanthera,
Achyranthes, Begonia semperflorens, Coleus, etc.

Plante pentru decor interior - acestea pot fi cultivate in vase de
diferite marimi si forme sau ghivece: Colocasia, Ficus, Monstera,
Cyclamen, Calceolaria, Rhododendron, Senecio. Pentru decor
interior se folosesc de asemenea, numeroase specii cu flori taiate,
obtinute in camp: Chrysanthemum, Callistephus, Gladiolus,
Lilium, Polyanthes, Tulipa sau in sera: Dianthus, Freesia,
Gerbera, Rosa etc.

Plante decorative pentru balcoane si terase – pentru infrumusetarea balcoanelor se folosesc plante decorative prin flori si frunze cu port erect, pendent, sau gripant. Ipomea, Lobelia, Petunia, Pelargonium, Viola, Verbena, Hedera.

Momentul recoltarii are o mare importanta deoarece este unul din factorii care asigura o durata mare de pastrare. Exp: lalelele, trandafirii, narcisele, etc. se recolteaza in faza cand bobocii sunt suficienti de dezvoltati, bine colorati si petalele s-au desprins de petale. Crinul, gladiolele, tuberozele se recolteaza cand s-au deschis 1 - 2 flori din inflorescenta. Crizantemele, ochiul boului, gerbera se recolteaza cand florile sunt bine deschise. Majoritatea florilor se recolteaza prin rupere sau taiere cu briceagul, iar cozile sa fie suficient de lungi. 

Galerie foto